Geschiedenis van RKHVC
Het ontstaan van RKHVC
Inhoudsopgave
Het ontstaan van RKHVC
Foto's uit de oude doos
Foto's uit de oude doos 2
Alle Pagina's

                                                              40-jarig jubileumgids aftrap rkhvc                             

Tijdens de tweede wereldoorlog (1940 ­-1945) lag in Nederland het verenigingsleven grotendeels stil door de aanwezigheid van de bezettingsmacht. Feesten en dansgelegenheden waren toen zeldzaam en om te ontspannen deed de jeugd veel aan sport en spel.

 

Zo werd er ‘s zondags na de kerkdienst veel gespeeld op “de Geuf”. Teams bestaande uit jongeren, Hunselse studenten en zelfs onderduikers speelde tegen teams uit Tungelroy en Ittervoort. Logisch was dan ook dat men graag een eigen voetbalclub op wilde richten.

 

Een voetbalclub oprichten in oorlogstijd was echter niet gemakkelijk. De KNVB accepteerde geen nieuwe verenigingen in die dagen en dus zocht men naar een andere oplossing. Een paar initiatiefnemers uit Hunsel legde contacten in Thorn en wisten te bereiken dat Hunsel mocht voetballen onder de naam Thorn 3. Dit team mocht spelen met een eigen bestuur op een eigen terrein.

 

Bij de oprichtingsvergadering in café Sleven werden de eerste leden aangemeld. Het bestuur werd geïnstalleerd met als voorzitter M. van Geleuken en secretaris meester Munnekom.

 

De eerste jaren

In de eerste jaren was er een groot verloop van spelers doordat veel leden douanebeambten of student waren hetgeen tijdelijke beroepen of bezigheden waren. Voetbalkleding en ballen waren schaars in die tijd en men kwam vaker met eigen oplossingen. Zo werden deze ‘geruild’, met mensen uit België, tegen andere handelswaren zoals boter en rogge. Omdat er toen nog geen vrije handel tussen landen was, kwam het voor dat deze spullen bij de grens (puur toevallig) weer in beslag genomen werden, door Hunselse clubleden, die bij de douane werkten.

 

Verder moest alles per fiets worden afgelegd. Omdat niet iedereen in die tijd een fiets had, was het wel eens behelpen. Zo vertelde Tjeu Henkens dat hij met drie vrienden, op een fiets, naar Baexem ging om te gaan kijken naar de kampioenswedstrijd van R.K.H.V.C. Doordat de weggetjes smal en hobbelig waren slaagde het viertal erin om in een sloot te belanden en drijfnat bij de wedstrijd aan te komen. De wedstrijd werd gewonnen en dat was het belangrijkste!

 

Zoals eerder verteld lag het eerste voetbalveld langs “de Geuf”. Het was voor de jonge leden hard werken geblazen. Het veld moest nog ontgonnen worden voordat het bespeelbaar werd. Met man en macht werd er gewerkt om de ‘poesten’, de boomstronken, de heipollen en de struiken uit de grond te krijgen. Ieder vrij uur werd besteed om het veld egaal en bespeelbaar te maken en de doelen te plaatsen. Het resultaat van maanden hard werken was dan ook een veld waarop de bal niet stuiterde en de kalklijnen onzichtbaar waren. Het veld werd kort gehouden door koeien in te zetten. Terwijl als kleedlokaal een oude kippenkooi van “de Geuf” werd gebruikt zonder stromend water. Als men zich wilde wassen (en dat was hard nodig) moest het water gehaald worden aan de pomp bij “de Geuf”. Maar er kon gevoetbald worden, en dat was wat er telde.

 

De eerste doelnetten kwamen pas in 1945 en deze werden van Engelse telefoonkabel gemaakt en later van ‘teertouw’. De lat van de goal zelf bestond niet uit één stuk en moest gestut worden als er geen wedstrijd werd gespeeld.

 

In 1961 ging het dorp uitbreidden en toen is de voetbalclub verhuisd. Onderstaand is een overzichtje van verhuizingen opgenomen:

 

1942 ­ 1943   Op “de Geuf”

1943 ­ 1944   Bij “Exhof”

1944 ­ 1945   Bij “Heyer” (langs de lossing van de Schillerstraat)

1945 ­ 1946   Op “de Geuf”

1946 ­ 1961   Kallestraat

1961 ­ 1962   Bij “Exhof”

1962  nu       Huidige locatie “in ’t Veldj”

Zoals het overzicht laat zien speelt R.K.H.V.C. vanaf 1962 op de huidige locatie “in ’t Veldj”. Daar is later nog een speelveld bijgekomen met kleedlokalen en kantine.

 

Teams in Hunsel

Het eerste elftal behaalde haar eerste kampioenschap in het seizoen 1959­-1960. Dit elftal heeft vaker gewisseld tussen de eerste en tweede klassen afdeling Limburg. In 1972 promoveerde R.K.H.V.C. 1 naar de vierde klasse KNVB en bleef vier jaar in deze klasse totdat het weer degradeerde naar de Limburgse afdeling (inmiddels bestaan er geen Limburgse klassen meer alleen nog de KNVB klassen). In 1994 promoveerde Hunsel 1 nog naar de 5e klasse van de KNVB, maar inmiddels speelt R.K.H.V.C. 1 in de 6e klasse KNVB na een degradatie in 2001.

 

Verder zijn er nog drie andere elftallen in Hunsel opgericht. Het tweede en derde zijn standaard elftallen terwijl het vierde bestaat uit de veteranen, waarvan er veel een lange tijd gediend hebben bij het eerste. Het vierde heeft de afgelopen paar jaren enkele kampioenschappen in de wacht gesleept.

 

In 1972 werd er op initiatief van enkele dames van de Meisjes Beweging Limburg (nu KPJ) een dames elftal opgericht. Na een wat onwennige start bleek toch dat de sfeer goed was en men ging door met het dames elftal. De oprichting van een meisjes elftal zorgde ervoor dat er een goede doorstroming was naar het dames elftal en in 1988 werd er zelfs een tweede dames elftal opgericht.

 

De spelvreugde was groot, ook de prestaties waren zeer goed. In de jaren 80 behoorden de dames van R.K.H.V.C. tot de Limburgse top met kampioenschappen in 1975, 1980, 1989, 1990 en 1992. Bovendien werd in 1992 ook nog de Limburgse Beker gewonnen. Na een afwezigheid van een aantal jaren, hebben we weer een dames team en meisjes elftal. Tegenwoordig zijn de dames weer volop in de race voor het kampionschap en met succes. In 2011 zijn de Dames 1 kampioen geworden.

 

De jeugd heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in Hunsel. Het eerste jeugd kampioenschap werd in 1947 gewonnen in een tijd dat jeugdtrainers nog schoenen kochten voor hun pupillen. Juniorenteams kwamen destijds nog uit in twee categorieën (A en B), inmiddels zijn dat zes categorieën . Deze elf- en zeventallen van R.H.K.V.C. hebben goede prestaties neergezet op het veld maar ook op het gebied van sportiviteit. Dit hebben ze met name te danken aan de goede inzet van de jeugdleiders.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  
Banner

RKHVC Lotto

Jackpot:  € 94,50

 

1 Noa volgendje weak 9
2 Gielo 9
3 Tojoro 9
4 Corrie Steegs 8
5 Har Camp 8
6 Sex in de mist 8
7 FC de Letste 8

RKHVC FACEBOOK

KLIK HIER voor onze  FACEBOOK pagina voor de laatste nieuwtjes!

RKHVC Hunsel, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting